Cholesterol traktowany jest w dzisiejszych czasach jako największe zło. W reklamie, magazynach, sieci – wszyscy obciążają go odpowiedzialnością za przypadłości takie jak zawały serca czy choroba wieńcowa: przypadłości tak częste i niepożądane, że zaskarbiły sobie miano „schorzeń cywilizacyjnych.” Ale jak opisać cholesterol? Jakie funkcje pełni w ciele? I czy rzeczywiście należy się go tak obawiać? No i finalnie raczej najważniejsze pytanie: „jak obniżyć cholesterol”!
Jak obniżyć cholesterol – poznaj swojego przeciwnika
Cholesterol to lipoproteina (czyli mówiąc jaśniej – połączenie białka i tłuszczu) i pełni on w organizmie sporą liczbę istotnych działań: bierze udział w produkcji hormonów, reguluje metabolizm witaminy D i stanowi istotny budulec błony komórkowej. Na co dzień ciało generuje cholesterol na własne potrzeby. I robi to aż w 80%. Podaż brakujących 20% pozostaje już w naszej gestii – niestety rzadko jest tak, iż współcześni i stale zabiegani ludzie prowadzą ekologiczny styl życia: po prostu brakuje na to czasu. A niewłaściwie zbilansowana dieta bogata w wysokoprzetwożone przekąski dostarcza zbyt wielkie porcje cholesterolu: wyraźnie większe niż wspomniane 20%!
Nadwyżka tej substancji osadza się w organizmie – a dokładniej w żyłach, które skutecznie i systematycznie blokuje, uniemożliwiając prawidłowy przepływ krwi. Otłuszczone naczynia układu krwionośnego niosą ze sobą znaczną ilość schorzeń: rośnie ciśnienie krwi, przeciążone serce pracuje coraz słabiej, a krew nie jest w stanie zaopatrzyć wszystkich komórek organizmu w nieodzowne składniki odżywcze i konieczny do życia tlen.
Rezultatem rozbuchanego poziomu cholesterolu jest arterioskleroza – skorzenie na które zapadają nawet młodsi ludzie, nienawykli do sportu i pochłaniający zbyt wielkie porcje niezdrowego pożywienia.
Wyróżnia się dwa typy cholesterolu: LDL (tzw. zły cholesterol) i HDL (tzw. dobry cholesterol). Nadmiar złego cholesterolu przenoszony jest poza wątrobę i osadza się w żyłach – dobry cholesterol działa natomiast prawie jak szczotka: przegania zły cholesterol z układu krwionośnego i neutralizuje go polepszając formę ciała.
Raczej domyślasz się już jak obniżyć cholesterol? Brawo: należy zmniejszyć nasycenie złego cholesterolu i zintensyfikować dostarczanie dobrego cholesterolu. Ale jak to osiągnąć? Poniżej odkryjesz odpowiedź.
Jak obniżyć cholesterol? Wykorzystaj ekologiczne substancje!
Aby utrzymać w ryzach poziom cholesterolu w organizmie można skorzystać z prezentów Matki Natury. Najefektywniejszym sposobem są swojskie…jabłka. Otóż tak, właśnie w nich znaleźć można znaczne zapasy pektyn – rozpuszczalnego błonnika, który biegnąc przez układ krwionośny i skutecznie wymiataja pokłady złego cholesterolu utrudniające nieskrępowany bieg krwi. Wystarczy nieznaczna ilość pektyn dorzucona do codziennej diety: potrafi ona zdziałać cuda: wnet zobaczysz, jak Twoje ciało odnajduje utracony zdrowie i witalność!
Aby utrzymać cholesterol w ryzach należy unikać tłuszczów zwięrzęcych i tłuszczów utwardzanych – jak np. margaryna. Na ich miejscu mądrzej jest używać nieprzetworzonej oliwy z oliwek: ma ona znaczne ilości kwasów omega 3, które warunkują syntezę dobrego cholesterolu, jednocześnie redukując poziom jego niechcianego ”brata-bliźniaka”.
Podsumowanie
Aby odkryć jak obniżyć cholesterol nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy. Nie ma sensu także odwoływać się do skomplikowanych sposobów. Odkryj sprawdzone, ekologiczne sposoby i zobacz jak z każdym dniem poziom Twojego cholesterolu szybko maleje. Na 100% poczujesz się dużo lepiej, Twój organizm odbuduje utraconą formę, a Ty odnajdziesz w sobie niespożyte zapasy sił!