Odkąd świat dowiedział się, że za większością problemów z układem pokarmowym odpowiada gluten, rozpoczęła się prawdziwa batalia z tym specyficznym białkiem. Restauracje masowo wprowadzają menu dla osób narażonych na nieprzyjemności po zjedzeniu glutenu i proponują tylko produkty bezglutenowe jako składniki swoich potraw. Często jest to jedynie zabieg marketingowy, który ma przyciągnąć klientów, którzy mają uczulenie na gluten lub którzy nigdy się nie zbadali, ale którzy uważają, że mają taką alergię. Wydaje się nawet, że jedzenie produktów, które nie zawierają glutenu stało się w ostatnich czasach swoistą modą.
Konflikt na temat produktów bezglutenowych
Pomimo że cały świat odwraca się od glutenu i bardzo pożądane są w miejscach publicznych produkty bezglutenowe, to jednak lekarze twierdzą, że dieta polegająca na podawaniu małemu niemowlęciu produktów, które ów gluten zawierają, powinna być standardem już od szóstego miesiąca życia małego dziecka.
Jest to dość kontrowersyjny temat, bo przecież z drugiej strony wciąż słyszy się o tym, aby w przypadku tych najmłodszych dzieci jednak zrezygnować z produktów, które mogą zawierać gluten. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że żywność bezglutenowa nie jest odpowiednią dietą dla dziecka, które ma więcej niż sześć miesięcy, bo jest ona za mało urozmaicona.
Kiedy można podawać dziecku produkty bezglutenowe?
Artykuły bezglutenowe można wprowadzać dopiero wówczas, gdy dziecko podrośnie i kiedy faktycznie widać u niego objawy alergii na gluten, ale nie wcześniej. Gluten oczywiście należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo, rozpoczynając już od czwartego miesiąca życia. Lekarze twierdzą, że tak wczesne wprowadzenie glutenu do diety dziecka spowoduje, że dziecko będzie uodpornione w przyszłości na powstawanie celiakii, choroby, której występowanie jest powiązanie z nietolerowaniem glutenu w organizmie.
Z czego składa się gluten i co może powodować?
W skład glutenu wchodzą białka roślinne, które należą do grupy glutein i prolamin. Najwięcej takich białek znajdziemy w pszenicy (są to gluteniny oraz gliadyny) i w zbożach takich jak orkisz, żyto oraz jęczmień. Gliadyna, która wchodzi w skład glutenu współdziała z tkanką limfatyczną i może wywoływać reakcje zapalne. Dzieje się tak ponieważ gliadyna jest białkiem odpornym na działanie enzymów trawiennych. Gluten może spowodować nieszczelność jelitową poprzez powiększenie przepuszczalności bariery jelitowej co może doprowadzić do wzrostu poziomu zonuliny. Zonulina jest z kolei białkiem, które dba o przepuszczalność ścian naszych jelit.
Czym jest celiakia?
Celiakia, czyli choroba polegająca na nietolerowaniu glutenu przez dziecko i później przez dorosłego, jest chorobą na tyle poważną, że konieczne jest wprowadzanie jakichkolwiek środków zaradczych mających na celu zapobieżenie powstawania jej w przyszłości. Jest ona bowiem nieuleczalna, doprowadza do powstawania przykrych dolegliwości i zmusza, by jeść produkty bezglutenowe do końca życia.
W dodatku, celiakia musi być wciąż leczona. Jeśli ją zbagatelizujemy, możliwe, że rozwinie się u nas choroba jelit lub wątroby.