W dzisiejszych czasach różnego rodzaju urazy zarówno u osób dorosłych jak i młodych występują z taką samą częstotliwością jak w przeszłości. Każdy człowiek bez względu na sposób życia, jaki prowadzi narażony jest na wystąpienie różnorodnych zadrapań, otarć a nawet poważnych ran, których proces leczenia może być długotrwały oraz często problematyczny. Nauki medyczne w ciągu ostatnich 20 lat poczyniły poważny krok naprzód w dziedzinie ulżenia pacjentowi oraz przyśpieszenia procesu gojenia ran. Zaawansowana medycyna szeroko czerpie z tradycyjnych sposobów ludowych w jak i nowoczesnej technologii. Niezaprzeczalnym faktem jest, ze w przypadku zaistnienia poważnych ran – na przykład pooperacyjnych lub świeżo powstałych blizn wypadkowych istotną rolę odgrywa nie tylko ilość oraz jakość tabletek, opatrunków, ale również sposób odżywiania. Lekarze szeroko apelują, że wspomaganie naturalnego procesu odbudowy tkanek organizmu poprzez rozmaite diety specjalistyczne oraz spożywanie określonych grup pokarmów potrafi skrócić proces gojenia ran do niezbędnego minimum. W efekcie nawet poważne urazy potrafią się stosunkowo szybko zagoić z wyraźnym pozytywnym skutkiem estetycznym.
Gojenie ran w transplantologii
Polem, w którym nowoczesna technika przenika się głęboko z normami żywieniowymi jest transplantologia. Problem poważnych ran oraz ich gojenia pojawia się szczególnie wyraźnie u osób, które nie tylko przeszły przeszczep serca, ale również dodatkowo w czasie poprzedzającym operację znajdowały się na tak zwanych sztucznych komorach podtrzymujących proces cyrkulacji krwi w organizmie. Zabieg ten jak i wiele innych zabiegów medycznych jest wyjątkowo inwazyjny – jest to wprowadzenie do organizmu pacjenta sztucznego ciała – w pierwszym momencie specjalnym rur podłączonych do aparatury cyrkulacyjnej, a w następnej (po znalezieniu dawcy) dokonania całej operacji przeszczepu. Skutkiem tych zabiegów są szerokie blizny oraz trudne gojenie ran, które potrzebują odpowiedniej stymulacji w procesie gojenia. Jest to niezbędne, ponieważ stan odpornściowy pacjenta po tego rodzaju operacji nie jest w stanie skutecznie walczyć z ryzykiem infekcji, dodatkowo osłabiany jest on przez dużą ilość tabletek niwelujących inne niekorzystne współczynniki. U pacjentów, którzy do swojej diety po operacyjnej wprowadzili duże ilości warzyw zielonych w szczególności groszku, sałaty, ogórków oraz połączyli to z specjalistycznymi opatrunkami z srebra medycznego widoczna poprawa oraz zwiększenie procesu regeneracyjnego zauważalna jest już w pierwszych tygodniach po hospitalizacji.