Jedną z tradycji związanych z weselami jest przygotowanie rozmaitych słodyczy – obecnie popularne są np. migdały w lukrze, ale nadal w wielu miejscach gościom weselnym rozdaje się po prostu ładnie zapakowane ciasta. Nie zawsze jest to jednak logistycznie najlepsze rozwiązanie, choćby z uwagi na to, ze tego rodzaju podarunki źle znoszą długie podróże, wysokie temperatury i inne tego typy niedogodności.
Z tego powodu o wiele lepszym rozwiązaniem może być przygotowanie drobnych podarunków w formie migdałów w lukrze, czekoladek albo słoiczków z miodem. Alternatyw dla podarowania ciast jest wiele, ale na początek dobrze jest w ogóle wiedzieć, skąd wzięła się tradycja obdarowywania gości weselnych ciastem i dlaczego dobrze jest przemyśleć ten pomysł, zanim przygotujemy opakowania na ciasto.
Dlaczego nie ciasto?
Oczywiście, ciasto nadal jest uznawanym upominkiem dla gości weselnych, jednak coraz częściej się z niego rezygnuje. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na trudność w przewożeniu – wielu gości weselnych przyjeżdża na wesele z daleka, dlatego też trzeba się liczyć z tym, że ciasto może zwyczajnie nie wytrzymać długiej podróży tak dobrze, jak zrobią to czekoladki czy nawet migdały w lukrze. Wysoka temperatura może spowodować, że masa będzie po prostu szkodliwa dla zdrowia, zaś podróż gości pociągiem czy autobusem uniemożliwia wygodne przewiezienie ciasta bez uszkodzenia go. Co więcej, ciasto bywa problematyczne w podziale, zwłaszcza dla gości wychodzących w trakcie wesela. Zwykle tego rodzaju gościńce trzeba dodatkowo zamawiać, przez co wydajemy więcej, a mamy do dyspozycji nadal tyle samo ciasta, które zostanie po imprezie.
Co w alternatywie?
W alternatywie dla ciasta znajdziemy sporo różnych propozycji. Zależnie od regionu, możemy zainwestować w niewielkie przysmaki lokalne, takie jak np. specjalnie robione na zamówienie pierniczki w Toruniu. Oryginalnym, a przy okazji wygodnym prezentem będzie również paczuszka migdałów w lukrze, które można łatwo przewieźć i zapakować nawet w woreczki ozdobne odpowiedniej wielkości. Jeśli obawiamy się inwestycji w migdały w lukrze z uwagi na potencjalne ryzyko wystąpienia alergii u gości, bezpieczniejszą opcją może być czekoladka przypominająca migdał, również zanurzona w lukrze. W takich opcjach – zarówno przy migdałach, jak i czekoladkach – dobrze jest wybierać przede wszystkim lukier kolorowy, dopasowany do barwy przewodniej imprezy. Oczywiście, to nie wszystkie alternatywy – możemy zainwestować w bardziej nietypowe słoiczki z domowymi przetworami albo po prostu niewielkie słoiki z miodem.
O takich pomysłach nawet nie pomyślałem. Gdyby nie narzeczona to bym połowy nie ogarnął w tym weselu 🙂