Nasz kraj należy do czołowych producentów pogłowia trzody chlewnej. Hodowla lub inaczej mówiąc „produkcja” trzody jest bardzo silnym i dobrze rozwinięty sektorem gospodarczym. Mamy powody do dumy, ponieważ nasze mięso oraz gotowe produkty wieprzowe są bardzo cenione na zagranicznych rynkach.
Pomimo zawirowań na rynku oraz spadku cen skupu żywca procentowy odsetek produkcji świni jest nadal na bardzo wysokim poziomie w porównaniu z gospodarkami innych krajów unii europejskiej jak i krajów wschodnich. Jeśli już mowa o krajach wschodnich, warto zauważyć, że kraje te importują od nas bardzo dużo wieprzowiny w formie nieprzerobionej jak i przetworzonych produktów w postaci kiełbas, pasztetów itp. Oczywiście jakoś naszego mięsa nie pozostawia złudzeń – jest po prostu na najwyższym poziomie !
Idąc dalej, wiemy już jak ważnym sektorem gospodarki rolnej jest produkcja trzody chlewnej. Ważnym aspektem w procesie produkcyjnym, jeśli tak można określić hodowlę jest dobór odpowiedniej paszy do żywienia. Jest to bardzo ważne, ponieważ pasze dla trzody muszą być odpowiednio zbilansowane, aby wykluczyć straty surowca w procesie tuczu świni. Nie odpowiednio ułożona receptura żywieniowa może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie świni podczas jej życia (fachowa nazwa – podczas tuczu) a następnie może to przełożyć się na jakoś mięsa po uboju. Przede wszystkim trzeba zacząć od pozyskania odpowiednich, wysokiej jakości surowców, które będą potrzebne do wytworzenia dobrej paszy. Mowa tutaj o wszelkiego rodzaju zbożach takich jak jęczmień, pszenica, pszenżyto, żyto, kukurydza. Jednak aby osiągnąć zadowalające efekty tuczu świni (co przekłada się na rentowność produkcji) należy również użyć odpowiednich mieszanek uzupełniających tzw. koncentratów paszowych. Są one bogatym źródłem białka roślinnego (pozyskiwanego z soi genetycznie modyfikowanej, rzepaku) oraz np. białka z mączki rybnej. Ważnymi dodatkami w koncentracie są również aminokwasy (takie jak np. lizyna, treonina, metionina). Lizyna dla przykładu jako aminokwas jest niezbędna do budowy białek, jest bardzo istotna w okresie rozwoju.
Tak więc aby utworzyć dobrą mieszankę pełno-porcjową (przeznaczoną do bezpośredniego skarmiania), która zapewni nam dobre tempo wzrostu trzody przy jednoczesnym dobrym wykorzystaniu paszy należy dobrać wysokiej jakości zboża (w odpowiednich proporcjach) oraz zastosować koncentrat białkowy. Jest bardzo dużo firm produkujących tego typu mieszanki uzupełniające, przeważnie producenci zamieszczając przykładowe receptury żywieniowe z zastosowaniem ich koncentratu, podając również procent stosowania w gotowej paszy.