Estetyczny wygląd wędlin pokrojonych w równej grubości plastry to zachęta do ich zakupu, mniej problemów z ich porcjowaniem i przechowywaniem. W tym sensie krajalnice do wędlin odgrywają niezwykle ważną rolę w procesie sprzedaży produktów masarskich różnego typu, głównie wędlin, ale także twardych serów, a w pewnym stopniu nawet pieczywa – możliwość pokrojenia chleba w piekarni to współcześnie już standard, a nie niespotykane novum.
Oczywiście w przypadku serów czy pieczywa do ich szybkiego krojenia zamiast krajalnic do wędlin stosuje się odpowiednio przystosowane krajalnice do serów czy pieczywa.
Krajalnice do wędlin – czym w zasadzie są?
Współcześnie dostępne na rynku krajalnice do wędlin(np. http://eladex.com.pl/pol_m_Produkty_Krajalnice-do-wedlin-i-sera-224.html) pozwalają na dowolne porcjowanie wędliny praktycznie każdego typu. Możliwość regulacji grubości plastrów to w tym przypadku wielka zaleta takiego urządzenia. Sam zakres regulacji grubości krojenia zależy przede wszystkim od konkretnego modelu krajalnicy oraz jej wielkości. Zasadniczo większe, przemysłowe krajalnice do wędlin, takie które możemy spotkać w dużych sklepach mięsnych lub na wydzielonych stoiskach z wędlinami w dużych hipermarketach, posiadają maksymalnie szeroki zakres regulacji. W przypadku urządzeń do zastosowania domowego, z oczywistych względów zakres regulacji będzie odrobinę mniejszy. W jednym i w drugim przypadku praktycznie zawsze możemy w szybki sposób pokroić ulubioną wędlinę w plastry o żądanej grubości – długo dojrzewającą szybkę w cieniutkie plasterki, a zwykłą mielonkę w plasterki o słusznej grubości.
Ostre i trwałe ostrza
Drugi ważny element tego typu urządzeń to ostrze. To dzięki niemu wszelkie wędliny możemy kroić w równe, nie poszarpane plastry, które później w estetyczny sposób będą prezentowały się na stole czy przygotowanej przez nas kanapce. Z oczywistych przyczyn droższe, firmowe modele krajalnic do wędlin dysponują bardziej ostrymi i bardziej trwałymi ostrzami. W przypadku urządzeń przeznaczonych do zastosowania domowego warto szukać takiej krajalnicy, która posiada przedłużoną gwarancję na ostrze. Urządzenia przemysłowe ze swej natury posiadają nieco trwalsze, bardziej twarde ostrza krojące. Trzeba jednak pamiętać, że z czasem ostrze w każdej krajalnicy ulegnie stępieniu. W takiej sytuacji należy poszukać ostrza zastępczego lub skorzystać z pomocy specjalistycznego sprzętu ostrzącego.
Wędliny możemy także kroić tradycyjnym nożem. Niestety nawet najbardziej wprawny kucharz nigdy nie zdoła sprawić, by wszystkie plasterki pokrojonej szynki czy kiełbasy posiadały idealnie równą grubość. Aby osiągnąć tak nakreślony cel pomoc krajalnicy do wędlin jest wręcz nieodzowna.