W okresie wakacyjnym wszyscy chcemy wyglądać młodo, zdrowo i, co najważniejsze, szczupło. Aby tak wyglądać, musimy niestety zrezygnować ze złych nawyków żywieniowych oraz przyjrzeć się bliżej naszym codziennym przyzwyczajeniom.
Ciągłe życie w stresie, nieregularne odżywianie, brak ruchu i niewłaściwa dieta to główni winowajcy naszego złego samopoczucia, spowodowanego przybieraniem na wadze. Jeśli próbowaliśmy już wielu diet i wciąż nie widzimy efektu naszego odchudzania, spróbujmy zastosować się do kilku prostych zasad a z pewnością schudniemy i to w zdrowy sposób. Zakład?
Każdego dnia powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę wszystkich składników odżywczych, a więc węglowodanów, białka, tłuszczu, soli mineralnych i witamin. Te musimy również nauczyć się odpowiednio komponować, by w ciągu dnia zapewnić sobie co najmniej pięć porcji posiłków. Pamiętajmy – podczas odchudzania nie możemy się głodzić, bo działa to w odwrotny sposób!
Najważniejsze jest więc planowanie posiłków oraz ich ładunku kalorycznego, który ma nam dostarczyć odpowiednią dawkę energii przez cały dzień. Działajmy wedle zasady – śniadanie zjedzmy sami, obiadem podzielmy się z przyjacielem, a kolację oddajmy wrogowi. Oznacza to, że pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być najobfitszy, ponieważ organizm spali go w zupełności. Obiad i przekąski między posiłkami (przynajmiej dwie) są również ważne, natomiast kolacja powinna być lekkostrawna i jedzona maksymalnie do godziny 18.
Powstaje więc pytanie – co jeść podczas zdrowej diety odchudzającej? Wbrew pozorom można jeść naprawdę dużo i “najadać” się na tyle, by nie odczuwać głodu. Na śniadanie powinniśmy dostarczy naszemu organizmowi około 500 – 600 kalorii. Zaleca się więc zjadanie płatków owsianych z mlekiem i miodem oraz jednej porcji owoców, czyli np. banana lub jabłko. Na obiad powinniśmy zjeść zupę, by dostarczyć witamin i minerałów, zawartych w warzywach. Ponadto zaleca się również jedzenie porcji chudego mięsa (najlepsze to mięso ryb lub kurczaka), warzyw oraz węglowodanów, które znajdziemy np. w brązowym ryżu lub kaszy. Obiad powinien dostarczyć mniej więcej od 400 – 500 kalorii. Kolacja natomiast powinna się składać z dużej ilości warzyw. Można więc przygotować sobie lekką sałatkę z dodatkiem mięsa, jajka i nasion słonecznika lub przygotować zapiekankę warzywną. Świetnie nada się to tego żaroodporne naczynie do zapiekania.
Pamiętajmy przy tym, że sama dieta nie wystarcza i, jeśli zależy nam na szybkich efektach, warto zapisać się również na ulubione zajęcia sportowe – basen, fitness, boks, spinning czy chociażby zamienić samochód na rower lub zamiast tramwaju przejść się pieszo kilka przystanków.