Jednym z kluczowych momentów wesela jest pojawianie się tortu weselnego. Ma on symbolizować słodkie życie młodych po ślubie. Wszystkie oczy gości będą skierowane na tort i parę młodą. Warto by te dwa „elementy” pasowały do siebie. Im bardziej szykowy i wystawny tort tym większa szansa, że gości go zapamiętają. Obecnie wiele firm cukierniczych tworzą nie torty ale prawdziwe dzieła sztuki. Wszystko zależy od zasobności portfela młodych.
Przy wyborze ważna jest dekoracja, ale także smak. Jeśli nasz tort będzie skromny i prosty a jego smak wyjątkowy to sukces jest pewny. Kolorystyka tortu powinna nawiązywać do wystroju i koloru na sali weselnej lub do sukni i bukietu pani młodej np. kolor bukietu i dodatków dyktuje kolor ozdób na torcie. Pomysłów na niebanalny wygląd tortu jest mnóstwo.
W pierwszej kolejności ustalmy smak. Popularne są tory śmietanowe, czekoladowe, szwardzwaldzkie z wiśniami, owocowe, kawowe i inne. W drugiej kolejności wybierzmy model/ kształt tortu. Tutaj do wyboru są kondygnacje tortu- najczęściej od jednego do trzech. Przy mniejszej ilości gości lepiej jest wybrać jednopoziomowy tort, gdyż łatwiej będzie się go kroić. Jeśli wybierzemy trzy osobne piętra to mamy możliwość wyboru trzech różnych smaków. To udogodnienie dla gości, którzy mają różne smaki i gusta. Ponadto tort może mieć kształt okrągły lub kwadratowy.
Dopiero na końcu wybieramy dekorację. Z reguły są to kwiaty, kokardki, gołąbki, serca, obrączki, perełki, pary młode- figurki. Dekoracja najczęściej zrobiona jest z marcepanu. Jeśli cały tort ma być oblany w polewę marcepanową, to możemy wybrać dowolnie kształt np. falbany, drapowania. Przy śmietanowej już mamy mniej wyboru. Minusem takiej polewy jest zbyt nadmierna słodycz smaku.
Warto skorzystać, jeśli nie masz pomysł na tort, z gotowych wzorów w folderach, jakie proponuje cukiernia i ewentualnie dobrać tylko inne kolory. Przy dekoracji nie warto przesadzać- bo efekt może być inny niż byśmy tego chcieli. Dodatkowym efektem może być jeszcze włożenie na tort zimnych ogni które palą się przy wjeżdżaniu tortu do sali. Nowością są torty lodowe – wybierane są na wesela w czasie lata. Praktyczność takiego tortu jest zerowa. Trzeba szybko pokroić i rozdać. Tort weselny warto wybrać i zarezerwować odpowiednio szybko. Niektórzy cukiernicy mają obłożenia na długie miesiące.