Dieta niskokaloryczna jest jednym z najlepszych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. W procesie chudnięcia ważna jest aktywność fizyczna, jednak, gdy dodatkowo wprowadzimy dietę niskokaloryczną przebiega on dużo efektywniej. Dietę taką najlepiej ustalić z profesjonalnym dietetykiem. Musi być ona dobrana odpowiednio do danego trybu życia oraz potrzeb organizmu. Polega ona na dobraniu składników w taki sposób, aby nie odczuwać głodu, dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych, a zarazem zmusić go do przetwarzania nadmiernej tkanki tłuszczowej. Musi być ona bogata w błonnik, który pęcznieje w żołądku dając poczucie sytości. Powinna także zawierać odpowiednie ilości białek, które obniża wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie głodu.
Dorosły człowiek w zależności od płci, wykonywanej pracy oraz przyzwyczajeń żywieniowych dostarcza organizmowi w ciągu doby od 1700 nawet do 3000 kalorii. Dieta niskokaloryczna to dawka od 1000 do 1500 kalorii dziennie. Posiłki zawierają odpowiednie składniki i są tak dobrane, aby człowiek stosujący tę dietę nie odczuwał głodu. Bardzo ważne jest to, aby w ciągu dnia zjeść częściej, ale za to mniejsze porcje. Najczęściej jest to pięć posiłków jedzonych w odstępach dwóch-trzy godzinnych. Dzień zaczyna się od śniadania następnie jest przekąska, później obiad, podwieczorek i kolacja. Zaleca się, aby stworzyć sobie na początku tygodnia jadłospis na każdy dzień. Należy tak dobrać produkty, aby nie przekroczyć ilości kalorii. Czasem wydaje się to ciężkie do zrealizowania, ale niezwykle przekonywujące jest to, że podczas takiej diety można schudnąć od 0, 5 do 1 kilograma.
Wielu osobom, a w szczególności kobietom, dieta niskokaloryczna kojarzy się od razu z głodówką i czasem dochodzi do przykrych sytuacji. Najczęściej objawami są zawroty głowy i bóle brzucha, a to prowadzi do wizyty u lekarza. Podczas diety trzeba jednak jeść to, co musimy, a nie chcemy. Nie jest to łatwe, ale w końcu dla każdego nic trudnego. Oczywiście na jakiś czas należy pożegnać się ze słodkościami, masłem, frytkami lub różnego rodzaju fast foodami, które mają w sobie potężne ilości kalorii. Podczas diety niskokalorycznej warto również uprawiać różne dyscypliny sportowe, najlepiej bieganie, pływanie i różne ćwiczenia na siłowni. Rozpoczynając dietę należy się zaprzyjaźnić z owocami, warzywami, chudym mięsem, razowym pieczywem oraz niegazowaną wodą mineralną. To wszystko na początku nie wydaje się proste, lecz z czasem organizm się do tego przyzwyczai.