Osoby, które dotknęła celiakia wiedzą doskonale, że tylko przestrzeganie odpowiedniej diety pomoże im uporać się z tą chorobą. Warto więc przyjrzeć się tej chorobie z bliska. Celiakia jest chorobą związaną z brakiem tolerancji na gluten, który znajduje się w owsie, jęczmieniu, życie i pszenicy. Tylko całkowite wyeliminowanie tych zbóż z pożywienia, pozwoli nam normalnie funkcjonować z celiakią.
Jaka dieta w celiakii ?
Z diet należy więc wyeliminować wszystkie produkty spożywcze zawierające te zboża. Warto również przyjrzeć się produktom, które są źródłem glutenu lub mogą go posiadać w swoim składzie. Zawierają gluten na pewno panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią, warzywa smażone, panierowane, ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny, kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo, proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej.
Z kolei do produktów, które mogą w swoim składzie posiadać gluten zaliczamy płatki śniadaniowe kukurydziane, mąkę kukurydzianą, ryżową, gryczaną. Wśród wędlin wymienić możemy wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe takie jak pasztetowa, kaszanka, pa wyroby garmażeryjne mięsne. Chorzy na celiakię powinny unikać hamburgerów. Produkty mleczne zabronione w celiakii to przede wszystkim maślanki smakowe, napoje czekoladowe, jogurty owocowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana, wyroby seropodobne, gotowe sery białe do serników.
Wśród tłuszczów unikajmy natomiast majonezów i gotowych sosów. Również sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, fasole w puszkach mogą być źródłem glutenu. Wegetarianie powinni unikać natomiast owoców suszonych i wsadów owocowych. Również niektóre kawy rozpuszczalne , napoje warzywne, napoje owocowe, alkohole smakowe powinny być wyeliminowane z diety chorego na celiakię. Warto tutaj wspomnieć o preparatach na odchudzanie oraz niektórych preparatach wielowitaminowych, które również mogą zawierać gluten. Jak widać, celiakia wymaga od chorego sporego zaangażowania, jednakże z biegiem czasu stwierdzimy, iż jest choroba, do której można się przyzwyczaić, pod warunkiem, że spojrzymy na nią w pozytywny sposób. Wyćwiczenie specyficznych nawyków żywieniowych pozwoli nam zapomnieć o złych stronach choroby trzewnej.