Zaczęły one prowadzić osiadły tryb życia i logicznie żywili się wyhodowanymi roślinami. Dlatego dziś osobom z grupą krwi 0 poleca się spożywanie świeżej żywności. Podstawą żywienie powinny być warzywa. Zawierają one cenne proteiny, które im dodają energii. W przeciwieństwie do grupy 0 są one dobrze trawione.
Dzisiejsi przedstawiciele grupy A są narażeni na choroby serca, raka czy cukrzycę. Przez właściwe odżywanie się mogą zapobiegać ich rozwojowi. Żołądki grupy krwi A charakteryzują się niskim poziomem kwasu żołądkowego. Powoduje to, że gorzej trawią białka oraz nabiał. Warto je wyeliminować z menu. Można je zastąpić rybami. Jeśli mięso to tylko gotowane lub duszone, broń boże nie smażone. Najważniejszym składnikiem diety powinny być warzywa i owoce.
Osoby z grupą krwi A powinny spożywać drób i ryby. Ryby są źródłem kwasu Omega 3 co daje dodatkowe korzyści. Mięsem najbardziej niewskazanym jest: baranina, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, królik, wątróbka, wieprzowina, wołowina (czyli w sumie wszystkie inne). Najbardziej polecanymi rybami są dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, szczupak. A rybami niewskazanymi są m.in. łosoś wędzony, sum, ośmiornica.
Przedstawiciele grupy krwi A powinni także ograniczyć spożycie jaj i mleka w płynnej postaci.
Są ciężkostrawne. Zastąpić je należy produktami typu jogurt, kefir, chuda śmietana.
Do grupy nabiałów niewskazanych należą szczególnie mleko, masło, maślanka, sery.
Grupa krwi A nie potrzebuje większych ilości tłuszczu w swojej diecie, ale oliwa z oliwek jako dodatek do sałatek pomoże w trawieniu. Ponadto także obniży cholesterol.
Warzywa strączkowe to kolejne źródło protein polecane dla osób z grupą krwi A. Lektyny w fasoli sojowej chronią organizm przed nowotworami. Najbardziej wskazane są np. czerwona soja, fasola pinto, fasola zielona.
Zboża mogą być spożywane dwa razy na dobę. Najbardziej poleca się proso, mąkę sojowa oraz kukurydzianą. To samo dotyczy pieczywa- może ono być spożywane bez przeszkód przez osoby z grupą krwi A. Makarony są bogatym źródłem roślinnych protein. Będą dostarczać wielu cennych składników odżywczych, których grupa A nie otrzymuje ze zwierzęcego białka. Najlepsze będą makarony pełnoziarniste, czyli mało przetworzone.