Sztuka podawania herbaty ma wielowiekową tradycję, zwłaszcza w kulturze dalekiego wschodu, szczególnie Japonii. W naszym kraju celebracja procesu parzenia i podawania herbaty nie doczekała się odpowiedniej oprawy. Mimo wszystko, polskie gospodynie domowe zawsze starały się podawać ją w sposób odpowiedni. Serwis do herbaty czy kawy zwykle znajdują się na wyposażeniu każdego polskiego domu, choć nie zawsze korzysta się z niego w dni powszednie. Częściej sięga się po takie zestawy z okazji świąt, uroczystych kolacji czy przyjęć okolicznościowych. Dziś nikt nie powinien mieć kłopotu ze znalezieniem eleganckiego serwisu do herbaty, dlatego coraz częściej gorące napoje, takie jak herbata właśnie, pijamy z porcelanowych filiżanek, które stanowią przecież podstawę wyposażenia każdego herbacianego serwisu.
A co dokładnie powinno znaleźć się w takim serwisie do herbaty? Przede wszystkim filiżanki, spodki do filiżanek, talerzyki deserowe, czajnik do herbaty, cukiernica, a bardzo często także dodatkowy dzbanuszek, w którym możemy podawać mleko lub śmietankę. Ilość elementów przynależnych do konkretnego serwisu zależy naturalnie od tego, na ile osób taki serwis jest przeznaczony. Najtaniej będzie kupić serwis cztero lub sześcioczęściowy. Każdy większy serwis do herbaty, na przykład zestaw dedykowany dla dwunastu lub dwudziestu czterech osób, będzie oczywiście odpowiednio droższy. Cena herbacianych serwisów zależy również od rodzaju materiału, z jakiego są one wykonane. Oryginalne, wieloczęściowe serwisy porcelanowe mogą kosztować kilkaset lub nawet kilka tysięcy złotych. Czteroczęściowe zestawy z lepszej lub gorszej jakości ceramiki to zwykle koszt rzędu kilkudziesięciu lub kilkuset złotych. Cena nie powinna stanowić zatem przeszkody, jeśli zależy nam na tym, aby aromatyczną herbatę podawać w odpowiedniej oprawie.
Prócz przedstawionych powyżej elementów, z jakich powinien składać się każdy serwis do herbaty, równie ważny dla zagwarantowania odpowiedniego efektu podczas podawania herbaty, jest jego wygląd i funkcjonalność samego serwisu. Na co zatem zwracamy uwagę? Przede wszystkim na wielkość uszek w filiżankach. Naturalnie nie muszą być one bardzo duże, dobrze jednak, gdy zmieści się w nich przynajmniej palec wskazujący – tylko w ten sposób będziemy mogli skupić się na czerpaniu radości z picia tego aromatycznego napoju, a nie zastanawiać się, jak złapać filiżankę, by się nie poparzyć. Oczywiście poszczególne elementy serwisu nie mogą być wyszczerbione – z jednej strony jest to nieestetyczne, z drugiej strony grozi ryzykiem skaleczenia – zawsze również, powinny pochodzić z jednego kompletu.