Dieta bogata w cynk i magnez to najlepszy sposób na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. To także jeden ze skutecznych sposobów na redukcję wagi oraz wspomożenie prawidłowej syntezy białek w organizmie człowieka, przez co są to substancje pożądane w diecie osób uprawiających sport, zwłaszcza osób zajmujących się sportami siłowymi. Oczywiście najlepszym źródłem tego typu substancji są pokarmy pochodzenia naturalnego, ale jeśli w sposób szczególny zależy nam na uzupełnieniu diety o te właśnie pierwiastki, z powodzeniem możemy sięgnąć także po taki produkt jak ZMA.
Suplement diety ZMA to specjalistyczny preparat mineralny o wysokiej zawartości magnezu, cynku i witaminy B6, która w bezpośredni sposób uczestniczy w syntezie tych pierwiastków na poziomie komórkowym. Suplement powinien znaleźć się w diecie tych osób, które mają wyraźne niedobory tych pierwiastków lub osób, które wykazują szczególne zapotrzebowanie na cynk i magnez. Są to na przykład osoby, które się odchudzają, sportowcy, a także osoby, które przechodzą intensywną rehabilitacje fizyczną.
Jeśli nie chcemy stosować takich substancji jak ZMA (jest to suplement dopuszczony do obrotu w naszym kraju, a zatem produkt przebadany i nie zagrażający zdrowiu i życiu człowieka) zawsze możemy sięgnąć po naturalne produkty spożywcze, które zawierają większe ilości tego typu pierwiastków. Dla przykładu, doskonałym źródłem cynku są takie produkty jak: kasza gryczana, pieczywo razowe, orzechy, ziarna słonecznika, warzywa strączkowe typu fasolka szparagowa czy zielony groszek, a także żółte sery. Jeśli z kolei szukamy produktów obfitujących w magnez (pierwiastek, który jest szybko wypłukiwany z naszego organizmu, zwłaszcza u osób, które często sięgają po kawę lub napoje zawierające alkohol), powinniśmy częściej sięgać po owoce morza, pieczywo razowe, kakao, otręby zbożowe czy wafle ryżowe.
W odróżnieniu od wspomnianych wyżej naturalnych składników pokarmowych, suplement ZMA jest także bogatym źródłem witaminy B6, która odgrywa ważną rolę w procesie wchłaniania i utylizacji cynku oraz magnezu. Ma to istotny wpływ na poziom przyswajalności tych pierwiastków, a także na utrzymanie i ich prawidłowego stężenia w komórkach ludzkiego organizmu. Dzięki połączeniu tych trzech składników (magnezu, cynku i witaminy B6) synteza białek oraz innego rodzaju procesy metaboliczne zachodzące na poziomie komórkowym nabierają większego tempa. Ma to szczególne znacznie w przypadku osób uprawiających sport lub odchudzających się.