To jedna z najpyszniejszych kaw, jest nie tylko gęsta, ale również mocno mleczna. Podbiła już dawno serca nie tylko samych Włochów, ale również i Polaków, a właściwie ludzi na całym świecie. To najczęściej zamawiana kawa w każdej kawiarni i śmiało można rzec, że jest nie tylko kawą, ale także deserem. Nie liczy się więc tak bardzo sama moc czarnej kawy – która oczywiście musi być odczuwalna. Jednak bardziej istotne są różnego rodzaju dodatki, a także estetyka i to, jak kawa zostaje podana.
W czym podać latte?
Potrzebne są szklanki do latte. Charakterystyczne, dość wysokie, z szeroką rączką. Szklanka ma specjalną, szeroką nóżkę, dzięki czemu jest stabilna.
Czego potrzebujemy, by przygotować latte?
Kiedy mamy już szklanki do latte, możemy przygotować niezbędne do jej wykonania składniki. Będzie to przede wszystkim ekspres ciśnieniowy, ale wystarczy również zwykła kawiarka. Ile naparu mocno palonej kawy powinniśmy otrzymać? Około trzydzieści, do pięćdziesięciu mililitrów. Do tego mleko, i to te o najwyższym procencie. Mleka więcej niż samej kawy – najlepiej około dwieście mililitrów. Pozostaje jeszcze syrop – specjalny, do kawy. Można wybrać sobie smak. I właściwie to wszystko.
Szklanki do latte wypełniamy na początku syropem do kawy. Następne zabieramy się za parzenie samej kawy. Jeżeli wybraliśmy kawiarkę, to kawą bazową powinna być mokka, jeśli natomiast przygotowujemy ją w ekspresie, powinniśmy kupić typową kawę espresso. Ilość kawy należy dostosować do upodobań. Jeżeli wolimy mocniejszą, wsypujemy jej nieco więcej. Teraz przyda się spieniacz, którym spienimy nasze mleko. Trzeba pamiętać, żeby go nie zagotować. Wystarczy podgrzać do mniej więcej sześćdziesięciu stopni. I wlewamy mleko do syropu, ale nie całość od razu, trzeba to robić partiami, najlepiej łyżeczką, żeby powoli mieszało się z syropem. Na koniec, dolewamy zaparzoną kawę. W ten sposób uzyskamy ciekawą, smakową kompozycję trójwarstwową.
Jak podawać kawę latte?
Kawa ta jest dość mocno słodka a jednocześnie bardzo pożywna przez to, że zawiera tłuste mleko oraz bardzo słodki syrop do kawy. Z powodzeniem zastępuje tradycyjny deser, jednak jeżeli zależy nam na tym, aby była tylko dodatkiem, warto postawić na stole również sałatkę z sezonowych owoców albo owocową galaretkę. Świetnie sprawdzą się również lody – idealne będą te sorbetowe.
Kawę lattę przygotowuje się bardzo szybko, nie jest to też trudna sztuka a efekt , jaki uzyskamy łącząc poszczególne składniki, zawsze jest zachwycający.