Ostatnie lata przyniosły duży wzrost zainteresowania warzeniem własnego piwa. Moda popchnęła wielu piwowarów do założenia swojego browaru rzemieślniczego i sprzedaży na lokalnym rynku. Warto spróbować wykonać ten złocisty napój samodzielnie, ponieważ smak takiego trunku odbiega od typowych produktów dużych koncernów.
Poczatkujący mogą mieć problem z warzeniem od podstaw. To jednak wymaga sporo wiedzy i nieco praktyki. Najpierw trzeba się dowiedzieć, jak powinno smakować piwo domowe. Jeżeli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z piwowarstwem, powinien raczej skorzystać z gotowych brewkitów. Sprzedawane są w postaci beczułek, które należy odpowiednio przygotować. Jak wygląda cały proces produkcji piwa domowego z brewkitu?
W pierwszej kolejności musimy zadbać o należytą higienę rąk, stanowiska pracy i wszystkich przyborów. Dlatego na samym początku musimy wysterylizować cały sprzęt, który będzie następnie miał kontakt z piwem (fermentator i mieszadło). Następnie zdejmujemy z puszki plastikowy kapsel (jeśli jest), umieszczamy brewkit na około 10 minut w wodzie (gorącej). Do fermentatora wlewamy mniej więcej 3 litry gorącej wody, w której następnie rozpuszczamy rozgrzaną już nieco zawartość puszki.
Następny etap to dodawanie składników według własnego wyboru, w zależności od tego, jak ma smakować nasze piwo domowe- może to być 1 kg cukru, zamiennik cukru specjalnie do brewkitów, suchy lub płynny ekstrakt chmielowy. Po dodaniu tych półproduktów należy dobrze wymieszać zawartość fermentatora, aż wszystko się rozpuści. Pojemnik uzupełniamy zimną wodą- najlepiej zwykłą, przegotowaną i przestudzoną wodą z kranu, ale możemy ją zastąpić niegazowaną źródlaną ze sklepu.
Teraz musimy zmierzyć temperaturę brzeczki. Do tego celu służy wysterylizowany uprzednio termometr. Temperatura brzeczki powinna wynosić około 18-20 stopni C. Następnie dodajemy drożdże (specjalnie do warzenia piwa). Przykrywamy szczelnie fermentator i montujemy rurkę. Najbliższe 7 dni nasz nastaw powinien spędzić w temperaturze pokojowej. W tym czasie będzie zachodzić burzliwa fermentacja. Po tym czasie musimy przelać zawartość do drugiego pojemnika na okres tzw. cichej fermentacji (kolejne 5-7 dni). Gotowe piwo domowe przelewamy do wysterylizowanych butelek, w których będzie leżakować i klarować się przez najbliższe dwa tygodnie. Przed kapslowaniem dodajemy do każdej butelki pół łyżeczki cukru, dzięki której drożdże jeszcze chwilę popracują i utworzą gaz. Piwo domowe może stać w zasadzie bez ograniczeń, ale smakuje najlepiej do trzech miesięcy od butelkowania.