Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami, a wraz z nią coraz cieplejsze dni, które zachęcają do przebywania na świeżym powietrzu – zwłaszcza w kręgu najbliższych osób. A rodzinne biesiadowanie najlepiej sprawdza się przy… grillu. Tak też pokazują i statystyki, że dla wielu Polaków wspólne spędzanie wolnego czasu w ogrodzie najlepiej sprawdza się na rodzinnym grillowaniu. Jednak udając się do sklepu po jego zakup możemy doświadczyć prawdziwego bólu głowy. Jeszcze do niedawna na sklepowych półkach, na dziale grille, można było wybierać spośród dwóch, trzech jego rodzajów. Teraz jest ich całe mnóstwo. Począwszy od tych na węgiel, a także gazowe czy elektryczne. Jak zatem kupić dobrze i przy okazji nie zwariować?
Rodzaje grilli
Grille węglowe, elektryczne czy też gazowe o mniejszych wymiarach mają jedną zasadniczą zaletę – mianowicie można je składać. Dzięki czemu możemy w małej i wygodnej formie zabrać je ze sobą dosłownie wszędzie. I to bez większego problemu. Drugą zaletę tych urządzeń jest fakt, że posiadają ruchome nóżki, a także podstawę, co w konsekwencji umożliwia sprawne i komfortowe przemieszczanie ich po ogrodzie. Jeszcze inne zostały wzbogacone o półki – wszystko po to, aby grillowanie było jak najbardziej wygodne, nie tylko dla jego użytkowania, ale także wszystkich innych biesiadników.
Najpopularniejszy typ grilla
Z całą pewnością największą popularnością cieszą się grille węglowe, które można nabyć za naprawdę niską cenę (na promocjach w hipermarketach ich cena zaczyna się już od 10 złotych). Znajdują największe grono zwolenników wśród osób, które potrzebują urządzenia przejściowego, zanim wybudują sobie stacjonarne palenisko albo też zakupią dużo droższy model, na który aktualnie nie mają środków. Coraz więcej modeli grillów węglowych jest wzbogacanych o pokrywy, których zadaniem jest skrócenie czasu pieczenia oraz ochrona przygotowywanej na niej potrawy przed nadmiernym wysuszeniem. W efekcie węgiel jedynie delikatnie żarzy się, a nie zapala otwartym płomieniem, co jest nie tylko mile widziane z punktu zdrowotności przygotowywanych na nim dań, ale i również podnosi jego walory smakowe. W niektórych grillach węglowych zadbano również o popielnik, który zezwala na oczyszczenie urządzenia z zalegającego w nim popiołu nawet w czasie jego korzystania. To najbardziej pomocne okazuje się w sytuacji, gdy musimy piec długo i często dorzucać do paleniska węgiel.
Inne pomysł na zrobienie jedzenia
Coraz większym powodzeniem zaczynają cieszyć się grille gazowe, ponieważ przygotowywane na nim potrawy istotnie różnią się smakiem. Poza tym nie trzeba go długo rozpalać, a potem pilnować ognia. Jedyne, co trzeba zrobić, to podpalić palnik i poczekać chwilę, aż ruszta nagrzeją się do potrzebnej temperatury. Choć ceną znacznie się różnią od ich węglowych odpowiedników, to jakościowo są znacznie od nich lepsze i o wiele prostsze w utrzymaniu czystości.
Jeszcze inny rodzaj stanowią grille elektryczne, których obsługiwanie, jak i czyszczenie również nie jest trudne. Jedyne, co trzeba zrobić przed rozpoczęciem biesiadowania, to podłączyć go do zasilania. I gotowe!