Wszystkie najważniejsze okazje, takie jak choćby wesele, czy sylwester spędzane są wraz z pysznym winem musującym lub szampanem. Nikogo nie dziwi, że trunki te wybierane są zazwyczaj podczas specjalnych okoliczności. Ich produkcja jest trudna oraz czasochłonna. Smak tych alkoholi jest wyjątkowy, dlatego też towarzyszy nam podczas wyjątkowych okazji. Warto także dowiedzieć się, jakie zalety płyną ze spożywania szampana oraz jak wygląda jego produkcja.
Właściwości szampana
W skład szampana wchodzi potas, magnez oraz wapń, a także siarka. Składniki te działają moczopędnie oraz oczyszczająco. Dzięki obecności cynku, trunek ten działa na organizm uspokajająco. W dawnych czasach służył on jako środek antydepresyjny. Dwutlenek węgla, który znajduje się w szampanie jest produkowany w naturalny sposób, poprzez kolejne procesu fermentacji. Im więcej tych procesów zachodzi, tym większa jest ilość dwutlenku węgla. Należy również odróżnić wino musujące od szampana. Wina musujące również posiadają dwutlenek węgla, natomiast ten pochodzi z nienaturalnego źródła, ponieważ jest sztucznie wtłaczany w powstałe wino.
Produkcja szampana
Ten niezwykły napój alkoholowy powstał całkiem przypadkiem. Podczas produkcji wina, część butelek została poddana kolejnej fermentacji. Butelki te zaczęły nabierać dwutlenku węgla, co w rezultacie prowadziło do wystrzeliwania butelek wypełnionych gazem. Szampan jest też połączeniem kilku rodzajów win, dlatego też jego smak jest tak intensywny i niezastąpiony. Do wyprodukowania pierwszego szampana wysokiej jakości potrzebne były lata badań oraz prób. Obecnie, wyprodukowaniem tego trunku może zająć się niemalże każdy i to w zaciszu swojego domu. Można wykorzystać do tego winogrona białe lub czerwone, należy jednak pamiętać, że powinny one być odpowiednio ze sobą zmieszane. Szampany w pierwszych etapach produkuje się tak samo, jak zwyczajne wino. Dopiero kolejne procesy fermentacji prowadzą do powstania dużej ilości pęcherzyków gazowych.
Do czego oraz jak podawać szampana
Szampan poza hucznymi uroczystościami, może również okazać się wspaniałym alkoholem orzeźwiającym. Najwięksi degustatorzy tych trunków uważają, że najlepiej smakują one podane wraz z truskawkami oraz kawiorem. Pasuje on również do dań rybnych, czy także sałatek lub białych mięs. Należy jednak pamiętać, że mieszanie go z innymi trunkami może nie przynieść dobrych efektów. Szampan, podobnie jak inne alkohole, wypijane w zbyt dużych ilościach, może prowadzić do uzależnień oraz chorób.