Początki ziołolecznictwa sięgają średniowiecza, a może jeszcze wcześniej. Człowiek od początku badał właściwości roślin, ich wpływ na samopoczucie oraz ich działanie zewnętrzne na organizm. Nauczył się stosować nie tylko świeże rośliny, ale także sporządzać z nich napary, wywary, maseczki, rożne proszki i nalewki. Z niektórych roślin wykonywano okłady i kompresy.
Medycyna naturalna po dziś dzień odgrywa ważną rolę. W wyniku wszechstronnych badań nad roślinami leczniczymi i lekami ziołowymi, procesami produkcji i metodami analitycznymi rola ziołolecznictwa ciągle rośnie. Leki roślinne zajęły należne im miejsce w medycynie.
Główny atut – dostępność
Zioła są łatwo dostępne, rosną na łące, w lesie, można je posadzić na ogródku lub w doniczce na balkonie lub w domu. Dziś już wiadomo, że mogą one poprawić samopoczucie osobie chorej, mogą usuwać niektóre dolegliwości, albo leczyć. Zioła stosowane jako przyprawy oprócz właściwości poprawiających i urozmaicających smak potraw mają także działanie lecznicze, a przynajmniej poprawiają apetyt, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów. Zioła pije się profilaktycznie, a nie tylko wtedy, gdy odczuwa się dolegliwości. Należy jednak pamiętać, że niektóre rośliny mają bardzo silne działanie, powinno się przestrzegać ich ścisłego dawkowania, ponieważ niewłaściwie stosowane mogą powodować zatrucie a nawet śmierć.
Stosujmy je ciągle
Kiedy zaobserwujemy, że w leczeniu nastąpiła poprawa, męczące nas dolegliwość zniknęły lub znacznie osłabły, nie przerywajmy stosowania ziół. Kontynuujemy terapię przez dłuższy czas.
Rośliny zielne mają różnorakie działanie: przeciwzapalne i dezynfekujące skórę i błony śluzowe, wykrztuśnie lub przeciwkaszlowe, napotne i przeciwgorączkowe, obniżają ciśnienie krwi, osłaniają przewód pokarmowy, mogą także przeciwdziałać biegunce i zaparciom.
Wiele ziół jest także wykorzystywanych przy produkcji rożnego rodzaju kosmetyków do pielęgnacji włosów, twarzy, całego ciała lub wybranych jego części. Himalaya herbals wytwarza naturalne kosmetyki, do których produkcji używane są właśnie zioła, owoce oraz inne składniki pochodzenia naturalnego.