Najbardziej popularne i zarazem chyba najstarsze są oczywiście deski drewniane. Niezastąpione w każdej kuchni – i tej małej, lekko przyciasnej, jak i dużej, przestronnej, rodem z amerykańskich apartamentowców. Zanim jednak zdecydujemy się na posiadanie takiej deski do krojenia, warto bardziej zastanowić się nad zakupem, gdyż wbrew pozorom nie jest to tylko zwykły przyrząd umożliwiający przygotowywanie codziennych posiłków, ale również wpływający na higienę i estetykę naszej kuchni.
Na początku należałoby się zastanowić nad rodzajem drewna, z jakiego będzie zrobiona nasza wymarzona deska. Warto pamiętać, że im drewno jest twardsze, tym lepiej znosi codzienne użytkowanie. Na rynku dostępne są gatunki drzew bardzo miękkich. W tej grupie zaliczamy topolę, wierzbę, świerk, jodłę czy limbę. Nieco twardsza jest brzoza, olcha, sosna, modrzew czy jałowiec. Lepszymi właściwościami charakteryzuje się lipa, wiąz, orzech, dąb, jesion, grusza, wiśnia czy teak. Gatunkami bardzo twardymi jest buk, grab, palisander, cis, a heban, kokos czy gwajak wiodą prym w kategorii najtwardszych drzew na świecie i najlepiej nadają się do produkcji desek do krojenia.
Deski wykonane z drzewa bardzo dobrze radzą sobie z uszkodzeniami, jakie pozostawia na nich nóż. Charakteryzują się wysokim stopniem higieny i estetyki jednocześnie. Warto podkreślić, że te deski do krojenia posiadają umiejętność samoistnego zasklepienia się, o ile cięcia nie są zbyt głębokie, co w przypadku deski plastikowej czy ceramicznej jest rzeczą niemożliwą. To tyle o zaletach, wady niestety też są. Do największych z nich należy brak możliwości mycia w zmywarce oraz pochłanianie zapachów i kolorów. Alternatywą dla typowych drewnianych desek mogą być te wykonane z bambusu. I choć nie jest to drzewo, tylko odpowiednio sprasowana trawa, to efekty jakie można osiągnąć z pewnością można zaliczyć do spektakularnych. Poprzeczne ułożenie trawy, w stosunku do kierunku krojenia, eliminuje możliwość gromadzenia się płynów, jakie powstały w wyniku krojenia. Deski do krojenia z bambusu cechują się wyjątkowo dużą twardością, porównywalną niemal z najtwardszymi gatunkami drzew, co w połączeniu z niską ceną sprawia, że deski bambusowe cieszą się tak dużą popularnością. Ale to nie koniec wszystkich jej zalet. Ponadto, w procesie technologicznym nie używane są szkodliwe kleje, które mogłyby wywierać negatywny wpływ na zdrowie człowieka, wykazują się o wiele lepszymi właściwościami schnącymi niż tradycyjne drzewo, co bezpośrednio przekłada się na brak możliwość wsiąkania wody do wnętrza, czyniąc je atrakcyjnymi w oczach klientów deskami do krojenia.