Jest wiele legend o pochodzeniu kawy. Najpopularniejsza z nich mówi, że jej pochodzenie zawdzięczamy kozom, które z apetytem podczas wypasu spożywały czerwone jagody kawowego krzewu, a dzięki temu były pełne energii i wyjątkowo ożywione.
Pasterz, który je pilnował, postanowił spróbować tych apetycznych ziaren i okazało się, że rzeczywiście mają cudowną, pobudzającą moc. Podzielił się tą informacją z mnichem, który zabrał do klasztoru owoce kawy i na różne sposoby próbował je przyrządzać. Tak oto powstał napar, który dzięki swojej orzeźwiającej mocy, pomagał mnichom zachować trzeźwość umysłu, podczas długich, nocnych modlitw. Tyle mówi legenda, a jak rzeczywiście owoce kawy trafiły na nasze stoły?
Kto odkrył kawę?
Wynalezienie kawy przypisuje się kupcom arabskim, którzy około XIV wieku sprowadzili jej owoce do Jemenu i opracowali metodę ich prażenia, a następnie zaparzania. Tak powstały napój szybko zdobył popularność na całym półwyspie arabskim, a następnie rozpowszechnił się po całej Europie. Nie od razu jednak napar kawowy smakował. Gorzki niechętnie był pijany, jednak spożywany z ówczesnymi słodyczami zyskiwał coraz większą ilość zwolenników. I tak w krótkim czasie oprócz arabów, także Europejczycy docenili unikalne walory tego pobudzającego napoju.
Kawa mielona jest najchętniej kupowana i spożywana przez konsumentów. Uzyskuje się ją w wyniku zmielenia wcześniej uprażonych, zielonych ziaren. Proces ich palenia ma wpływ na smak i aromat kawy. Im dłuższy i zastosowana wyższa temperatura, tym intensywniejszy smak i kolor uzyskiwanego naparu. Jasno palone ziarna kawy mają cynamonowy kolor i po zmieleniu idealnie nadają się na kawę z mlekiem. Włoskie palenie nadaje ziarnom niemal czarną barwę, a uzyskaną w ten sposób kawę stosuje się po uprzednim zmieleniu do zaparzania w ekspresach.
Sposoby zaparzania kawy
Stopień zmielenia kawy ma niewątpliwie wpływ na jakość otrzymanego naparu. Kawa mielona drobno najlepiej nadaje się do zaparzania w ekspresie ciśnieniowym. Ta nieco grubsza będzie odpowiednia do ekspresu przelewowego, w którym stosuje się specjalne, papierowe filtry. Zbyt miałka, je zapycha i gorzej się ją parzy w tego typu urządzeniach. Drobno zmielona kawa idealnie nadaje się do tradycyjnego parzenia po turecku. Od wieków przyrządza się ją w tradycyjny sposób, używając miedzianych tygielków. Kiedy w czasie gotowania odda wszystkie swoje cenne walory, przelewa się gotową do maleńkich filiżanek. Smak i aromat takiego napoju najlepiej oddają gatunki kawy mielonej o słodkich nutach smakowych. Do podkreślenia smaku można dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu.