Magazyny żywności mają obowiązek przechowywać swoją żywność w sposób nie tylko perfekcyjnie zapakowany, ale również w miejscu, które jest dl danej żywności odpowiednie. Produkty mleczne, a także mięso i nabiał posiadają specjalne wymagania. Nie można ich trzymać wszędzie. Dlatego też korzysta się z rozwiązań takich jak rozmaite urządzenia chłodnicze, które sprawiają, że towar jest znacznie dłużej świeży. Na pewno znajdziemy takich urządzeń chłodniczych wiele przede wszystkim w dużych magazynach z żywnością, ale również w małych sklepach. Małe urządzenia, takie jak chłodziarki czy lodówki znajdziemy również w naszych domach. To jedne z popularniejszych urządzeń do przechowywania żywności.
Zamrażanie i chłodzenie jest praktycznie najlepszym znanym nam sposobem na sprawienie by niektóre produkty były zdrowsze, oraz mogły być przechowywane znacznie dłużej. Właśnie dlatego urządzenia chłodnicze znakomicie sprawdzają się nie tylko w ciepłe dni, ale również zimą. W przypadku magazynów takich urządzeń chłodniczych znajdziemy mnóstwo, a w małych sklepach zazwyczaj jest ich kilka – na przykład widziana oczami klienta lada chłodnicza w części głównej sklepu, oraz oczywiście większe urządzenie takie jak szafa, albo duża zamrażarka czy też chłodziarka na sklepowym zapleczu. Tam właśnie towary, które się nie sprzedały trafiają po każdym dniu. Urządzenia takie są drogie lub tańsze w zależności od wymagań jakie posiadamy względem chłodziarki czy innego urządzenia chłodniczego. W wielu przypadkach liczy się również elegancja urządzenia, oraz jego praktyczność w czyszczeniu – ten aspekt jest istotny w przypadku urządzeń wystawianych na widok na przykład w sklepie mięsnym. Zdecydowanie w przypadku hal magazynowych znajdziemy wiele urządzeń, które ładne być nie muszą, ale za to mają być maksymalnie oszczędne i skuteczne, a co najważniejsze bezawaryjne. To właśnie awaryjność jest największym problemem. Jeżeli bowiem dojdzie do awarii to nasze urządzenie chłodnicze owszem zostanie zapewne w ramach gwarancji naprawione, ale towar, który się w nim znajdował jeśli szybko nie zareagujemy może zostać bezpowrotnie zniszczony. Nie możemy do tego dopuścić, dlatego kupując takie urządzenia zwracajmy uwagę na ich jakość.
Urządzenia chłodnicze wszelkiego rodzaju, to bardzo pomocny sprzęt w przypadku konieczności przechowywania większej ilości żywności, która wymaga stałego chłodzenia, albo utrzymania w miarę niskiej i stabilnej temperatury. Znajdują one zastosowanie głównie przy produktach mrożonych, mięsie, oraz nabiale.