Każdy doskonale zna smak herbaty, nawet jeśli nie jest się fanem tego napoju, to jego dominująca pozycja w dzisiejszym świecie sprawia, że zetknęli się z nią wszyscy. Od lat najpopularniejszy bezsprzecznie jest klasyczny wariant czarny, który został doceniony za głęboki smak. W ostatnich latach stale rośnie popularność wszelakich zielonych odmian, jednak najnowszym hitem jest sproszkowana herbata matcha, która wszystkich zachwyca swoim wyglądem oraz przede wszystkim wspaniałymi właściwościami.
Czym jest matcha?
Wbrew pozorom herbata matcha, nie jest żadną nowością, a jej niezwykła forma nie wynika z żadnych sztucznych działań chemicznych. Japończycy znają matchę już od setek lat i odgrywa ona bardzo ważną rolę w ich kulturze oraz zwyczajach. Kilka lat temu ogromną popularność zdobyła w Stanach Zjednoczonych, teraz szturmem podbija rynki europejskie.
Młode listki są uprawiane w bardzo powolnym tempie, dzięki czemu herbata matcha charakteryzuje się odrobinę słodszym i znacznie delikatniejszym smakiem niż inne odmiany. Po wysuszeniu są bardzo drobno mielone do postaci zielonego proszku. Całość jest więc procesem bardzo naturalnym, w którym nie wykorzystuje się sztucznych środków. Matcha jest ceniona nie tylko za swój oryginalny smak, lecz głównie przez swoje działanie. Zawiera ogromne ilości antyoksydantów, które są skuteczne w walce z cukrzycą i nadciśnieniem.
Oryginalne zastosowania
Wszystkim herbata kojarzy się jednoznacznie z napojem podawanym zazwyczaj na gorąco. Powoli w sklepach pojawiają się różnego rodzaju kosmetyki z dodatkiem zielonej herbaty, lecz nie należą jeszcze do zbyt popularnych. W kulturze japońskiej herbata matcha znajduje zastosowanie w wielu bardzo różnych dziedzinach. Jedną z najważniejszych stanowi przemysł spożywczy, bywa dodawana do zarówno do rozmaitych słodyczy, jak i również potraw podawanych na ciepło. Jednym z największych japońskich hitów są lody z dodatkiem sproszkowanej herbaty. We własnym zakresie zastosowania matchy ogranicza jedynie nasza kreatywność. Doskonale sprawdza się do lekkich dań na słodko jak naleśniki, ale także do kompozycji warzyw gotowanych na parze. Nie tylko stanowi doskonałe urozmaicenie smakowe, lecz w formie zewnętrznej posypki wyśmienicie zwiększa atrakcyjność wszekich potraw. Ciekawym pomysłem jest dodanie łyżeczki do filiżanki kawy, w ten sposób uzyskujemy niezwykłą fuzję tych dwóch napojów. Każdy, kto jeszcze nie miał okazji spotkać się z matchą, powinien jak najszybciej nadrobić zaległości!