Frytki są bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań, a swoją sławę zyskały praktycznie na całym świecie. Za sprawą swojego smaku i szybkiego przygotowania doczekały się wielu różnych sposobów ich wytwarzania. Mogą być tradycyjnie przygotowywane w garnku z olejem, na patelni, piekarniku lub we frytownicy elektrycznej. Na ich temat powstania krąży wiele plotek, ale które z nich są prawdziwe?
Na początek cofnijmy się do sprecyzowania, czym są frytki. Otóż najprościej można nazwać je pokrojonymi ziemniakami, które zostały zanurzone w głębokim tłuszczu. To od kucharza zależy jaki przybiorą kształt. Mogą przypominać swoim wyglądem słomki (paille) lub plasterki (chips), mogą także być pokrojone na grubość zapałki (allumettes) albo na szerokość 1cm (Pont-Neuf). Odpowiednie ich przygotowanie sprawi, że będą chrupiące lub soczyste. Określiwszy już czym są frytki warto pokrótce nakreślić ich historię. Otóż, wbrew pozorom, frytki nie pochodzą ze Stanów Zjednoczonych czy Francji, swój początek mają w XVII wiecznej Belgii. Odkrycie tego przysmaku nastąpiło całkiem przypadkiem, w momencie kiedy Belgowie zostali zmuszeni zastąpić smażoną rybkę ziemniakami. Kiedy w zimowe dni jezioro zamarzało, bardzo trudno było im łowić ryby, wówczas jedynym rozwiązaniem stawało się wycinanie z ziemniaków formy na kształt rybek i zanurzanie ich w głębokim tłuszczu. W ten sposób narodziły się frytki. Jednakże, w literaturze nie ma konkretnej wzmianki, skąd właściwie pochodzi nazwa frytki. Wiele źródeł odwołuje się do nazwiska pierwszego sprzedawcy tego przysmaku Pana Fritza. Inne źródło podaje, że nazwa pochodzi od francuskiego słowa frités (od frire – smażyć). Wydaje się to bardziej prawdopodobne, ponieważ jednym z oficjalnych języków w Belgii jest właśnie francuski. Nie mniej jednak od tego momentu frytki zaczęły rozprzestrzeniać się po całym świecie i dzisiaj praktycznie w każdym sklepie, barze czy restauracji stanowią dodatek do ryb i mięsa.
Nie budzi chyba wśród nikogo wątpliwości, że najlepszym sposobem na przyrządzenie frytek jest umieszczenie ich we frytownicy elektrycznej? Jest to metoda nie wymagająca od nas zbyt dużo czasu i wysiłku. Jednakże istnieje też parę innych możliwości na wykonanie tego przysmaku. Alternatywą dla frytownicy z pewnością będzie garnek z gorącym olejem i specjalne sitko. Napełniając garnek olejem i rozgrzewając go na kuchence można przygotować frytki w ten sam sposób co w urządzeniu elektrycznym. Trzeba jednak uważać na czas smażenia i temperaturę oleju, gdyż bardzo łatwo można nasze pokrojone ziemniaki spalić. Frytownica elektryczna ma to do siebie, że bardzo często wyposażona jest w termostat informujący nas o długości smażenia w danej temperaturze. Szukając najprostszego sposobu przygotowania frytek, nie można nie wspomnieć o podsmażeniu ich na patelni. Jest to prosty sposób, który wymaga od kucharza pilnowania i obracania frytek przez cały czas ich smażenia. Dodatkowo bardzo łatwo w ten sposób poparzyć się kropelkami oleju, które bardzo często pryskają z patelni. Istnieje bezpieczniejsza metoda przygotowania frytek, jednakże nie uzyskamy za jej pomocą tak chrupiących ziemniaków. Mowa tutaj oczywiście o piekarniku. Taki sposób przygotowywania ich ma ogromny plus, jakim jest robienie frytek bez grama oleju. W ten sposób potrawa ta jest zdrowsza.
Rozważając inne metody przygotowywania frytek nasuwa się jeszcze myśl o kuchence mikrofalowej. Oczywiście w sklepach można kupić wiele zamrożonych frytek specjalnie wyprodukowanych do robienia ich w mikrofalówce, ale bądźmy szczerzy – urządzenie to jest bardziej przystosowane do podgrzewania, a nie smażenia. Chcąc przygotować idealne frytki, o chrupiącej skórce i miękkim środku, najlepiej wykorzystać do tego frytownicę elektryczną.