Już na przestrzeni wieków czarny kminek, inaczej nazywany także jako czarnuszka był używany w Azji oraz Bliskim Wschodzie jako skuteczny środek na wiele chorób, z jakimi musiał borykać się organizm ludzki. Był nieodzownym lekarstwem w przypadku obniżonym uodpornieniu i zwiększonej podatności na wszelkiego typu zachorowania, a także w infekcjach, alergiach i stanach zapalnych. Olejek z czarnego kminku pomagał w astmie oraz kłopotach z układem oddechowym czy pokarmowym oraz w zatruciach.
Wspomniany składnik jest bogaty w wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych, które gwarantują wigor i dobre samopoczucie. Olejek z czarnego kminku obfituje w duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią taką grupę substancji, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, stąd potrzebna mu jest zewnętrzna podaż. Kwasy Omega-3 i Omega-6, bo o nich mowa, pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają poziom złego cholesterolu, a także wpływają dobroczynnie w przypadku alergii czy atopii. Zaskakujący jest fakt, że już jeden gram oleju jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W oleju z czarnego kminku znajdziemy także witaminę A, która jest potrzebna człowiekowi do prawidłowego widzenia i wzmocnienia zahartowania. W dalszej kolejności wymienić należy witaminę C, która znana jest jako środek wspomagający niepodatność, a także składnik przyspieszający gojenie się ran. Oprócz tego witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układy nerwowego czy prostaglandyny, stanowiące podobny składnik do hormonów. W oleju z czarnego kminku, oprócz wyżej wymienionych składników wyróżnić możemy jeszcze jeden. Są to oczywiście olejki eteryczne, a w szczególności monoterpenole, goryczki i cyneol. Działają antybakteryjnie, antyseptycznie i przeciwzapalnie, wspomagają procesy trawienne oraz oddechowe, a także regulują poziom cukru we krwi.
Olejek z czarnego kminku choć bardzo skuteczny, to niestety zapomniany w Polsce. W ciągu ostatnich lat coraz mniej osób używało go medycyny naturalnej. Możliwe, że ten fakt uzależniony był polską odmianą czarnego kminku, który cieszył się powodzeniem nie jako lek, a jako przyprawa, stosowana najczęściej w przemyśle piekarniczym. Na szczęście olejek na nowo zaczyna powracać do łask, czego dowodem jest rozpoczęcie wielu licznych badań klinicznych mających potwierdzić wpływ jego stosowania na zdrowie i samopoczucie człowieka.