Witryny chłodnicze (zwane też niekiedy mroźniczymi) stanowią absolutnie niezbędne wyposażenie każdego sklepu spożywczego. Jeżeli chcemy sprzedawać żywność o krótkim terminie przydatności do spożycia, napoje chłodzące bądź lody, bez tego rodzaju sprzętu nie możemy się obyć. To dzięki niemu klient może samodzielnie obejrzeć i ocenić wybrany produkt jeszcze przed jego zakupem. Są one także bardzo potrzebne w lokalach gastronomicznych. Tam urządzenia te wykorzystuje się do przechowywania sałatek, surówek, deserów i ciast. Możliwość obejrzenia tego typu dań przed zakupem znacznie zwiększa prawdopodobieństwo, że klient zdecyduje się na ich zakup.
Jak w przypadku każdego rodzaju sprzętu, także i tutaj mamy do czynienia z modelami wyższej i niższej jakości, droższymi i tańszymi. Na co w takim razie należy zwrócić uwagę podczas zaopatrywania się w te urządzenia?
Kluczowymi parametrami są wymiary, pojemność oraz energooszczędność. Jeżeli chodzi o te pierwsze, wszystko zależy od powierzchni naszego sklepu oraz jego obrotów. Z kolei skutecznemu oszczędzaniu energii będzie sprzyjało zastosowanie witryny z agregatem zewnętrznym. Taki agregat pracując na zapleczu może obsłużyć kilka urządzeń chłodniczych naraz. W samym lokalu nie będzie nam przeszkadzał jego szum ani ciepło wytwarzane przez pracujące urządzenia.
Kwestią, której nie wolno lekceważyć, jest wygląd samego urządzenia. Producenci najpopularniejszych napojów gazowanych (np. Coca-Cola lub Pepsi) dostarczają witryn z własnymi emblematami. Jeżeli jednak chcemy sprzedawać wyższej jakości trunki, warto zainwestować w witrynę bardziej elegancką. Względy estetyczne mają bowiem spory wpływ na ocenę towaru przez klienta i w dużej mierze decydują o tym, czy odwiedzi on nas ponownie. Dlatego warto decydować się na witryny chłodnicze o dużym przeszkleniu, z oświetleniem umożliwiającym dokładne obejrzenie ich zawartości. Obudowa witryny powinna być wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, pokrytej ozdobną obudową.
Przykładem witryny chłodniczej spełniającej powyższą charakterystykę może być urządzenie firmy Haier przeznaczone do schładzania wina oraz innych napojów. Bardzo elegancki wygląd urządzenia predystynuje go do wykorzystania w średniej i wyższej klasy lokalach gastronomicznych. Chłodziarka ma wymiary 98 x 50,6 x 59,5 cm i pojemność 110 litrów. W praktyce na siedmiu drewnianych półkach można zmieścić nawet 36 butelek. Urządzenie pozwala na utrzymanie ich w optymalnej temperaturze pomiędzy 4 a 18 C.
Tego typu witryny chłodnicze optymalizują nie tylko temperaturę, ale także wilgotność powietrza w swoim wnętrzu, dzięki czemu np. korki w butelkach z winem nie ulegają wysuszeniu (co mogłoby doprowadzić do dostania się powietrza do wnętrza butelki i zepsucia trunku). Na tym jednym przykładzie widać, jak duże są możliwości witryn chłodniczych. Kiedy dodamy do tego fakt, że to energooszczędne urządzenie kosztuje niewiele ponad 2000zł, wszelkie wątpliwości się rozwiewają. Z pewnością warto w nie zainwestować.
Czytaj więcej na http://eladex.com.pl/pol_m_Produkty_Lady-chlodnicze-148.html.